Sivut

sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Oulun läänin turismia... ainakin "pääkaupungeissa"

Ulkomaan vieraat 
Noniin, tällä viikolla täällä Jenassa oli Herra Hoon lisäksi käymässä itävaltalaispariskunta, joka vieraili luonani Oulussa viime kesänä. Täten voisinkin julkaista tekstin, joka on odottanut luonnoksissa jo päälle puolivuotta. Oi Suomi, oi kesä, oi kotiseutu! Tänne etelään ei kuulu mitään ihmeempiä, muuta kuin, että kevät on nyt alkanut ja kukat kukkii.

***
Viime kesänä minun luona Oulussa kävi eurooppalaisia kavereitani, vapun alla italialainen Niko ja heinäkuun lopulla itävaltalainen Lisa ja hänen poikaystävänsä. Kun Niko tuli, tiesin heti, että nyt tehdään pikkumutka päiväseltään Kajaanin maisemiin ja mökille. Sama reissu ei tullut kyseeseen itävaltalaisten kanssa, sillä tuolloin olin jo sidottu töihin Ouluun. Seuraavassa pieniä vinkkejä mitä näyttää vieraille Oulussa ja Kajaanissa. 

Oulu
Kunnon turisti aloittaa Oulun seikkailun torinrannasta ja piipahtaa ottamassa meitsien ("selfie", kuvan itsestään) Oulun kuuluisimman ja lihavimman poliisin, Toripolliisin,  kanssa. Patsaasta on muodostunut Oulun tunnus ja se on pystytetty ilmeisesti torilla ennen vanhaan partioiven poliisien muistoksi. Samalla on hyvä katsastaa torin aitat ja esim. käydä jäätelöllä (tosin pari sataa metriä keskustaan jäätelöt ovat hieman halvempia). Torinrannan lähellä on pienen pieni saari, Elba, jossa on mukava esim. syödä piknik-eväitä lautalattialla. Keskustassa on nättejä rakennuksia kuten Tuomiokirkko ja rautatieasema, mutta myös Ainolanpuisto on mukava kahvipaikka (esim. Alaköökin vieressä on kahvila). Linnasaaressa sijaitsevan Tähtitornin kahvilan alla kellarikerroksessa on entisen Oulun linnan kellari, joka on avoinna kahvilan aukioloaikoina.

Jos mielii shoppailemaan niin kävelykatu, Rotuaari, on nopiaa koluttu - tosin siellä täytyy muutenkin pistäytyä, jos lavalla sattuisi olemaan esitys ja pitäähän se veden päällä pyörivä pallo näyttää! Tietenkin illalla Oulussa voi kierrellä pystäreitä, mm. Graali on kiva, ja päätyä tanssimaan esim. Kaarlen ahtaalle lattialle tai vaihtoehtoisesti Apollon leveille lattioille. Silti päivän ehkä ehdoton "kaupunkisuosikki" on Nallikarin ranta, varsinkin nyt, kun ravintola Nallikari on kunnostettu ja myöhään kesällä merivesi on ehtinyt lämmetä. Jos on aikaa matkustaa, niin 14 km päässä keskustasta löytyy Turkansaaren ulkoilmamuseo, jossa on esillä mm. tervahauta ja entisajan tervansoutajien ja metsämiesten makuukämppiä. Sellainen palanen suomalaista historiaa. Suosittelen lämpimästi, sillä se oli itävaltalaisten suosikkikohde ja tervalla on ollut suuri merkitys Pohjois-Suomelle. Tähän täytyy mainita, että Kajaanissa järjestetään tervasoutunäytöksiä kesäisin.

Memmu Nallikarissa

Jos vieraat sattuu Ouluun vapun aikaan ja olet isäntänä vielä opiskelija, niin suosittelen kuljettamaan vieraita mukana monialaisissa pippaloissa niin yöelämässä kuin perinteisellä Ainolanpuiston piknikillä. Tosin italiaanolle taisi jäädä parhaat muistot Teekkaritalon juhlista,  kun jätkät vei sen saunaan ja tanssilattialla tytöt tunkivat lähemmäs tummaa poikaa ;) Myös Hevimesta oli klassiseen musiikkiin (tietenkin nykypopin ja rockin ohella) tottuneeseen aika iso kulttuurikokemus.

Meidän oli tarkoitus molempien vieraiden kanssa myös käydä ajelulla Potnapekalla, mutta sadepäivän takia me ei ikinä päästy :/ Ehkäpä koen vielä itsekin tuon keltaisen minijunan lapsenomaisen taikuuden...

***
Kajaani
Kajaanista on hieman vaikeampi miettiä, mitä näyttäisi turistille. Sitä kun on kaupungissa kasvanut, niin ei tule ajatelleeksi, mikä voisi olla hienoa ja ihmeellistä. Ei näe metsää puilta, vai miten se meni. Meillä on kaunis jokimaisema, maalaismarkkinat ja kävelykatu, kesäteatteri, runoviikko ja vaikka mitä kesäisin. Toki Kajaanin Linnanrauniot on pakko käydä näyttämässä ja hieman selostaa historiaa, että se on ollut tärkeä puolustuslinnake venäläisiä vastaan, mutta (ainakin italialainen kaverini vain järkyttyi) se silta hieman pilaa tätä historiallista paikkaa. Onhan se tietenkin kätevä, mutta hieman koominen.

Kajaanin lähellä Oulujärvellä on Ärjänsaari, jonne pääsee kätevästi Koutalahden venesatamasta Ärjän Onnen paatilla. Ärjä onkin yksi paratiisisaari, jonka vertaista saa hakea! Vesi haetaan kaivosta ja mieli lepää hiekkatörmiltä järvenselkää katsoessa. Italialaisen kanssa kävimme Kajaanin päiväreissulla mutkan katsomassa mökkiä. Siinä oli hyvä selostaa samalla suomalaisia normaaleja mökki- ja saunajuttuja, jotka ulkomaalaisen korvaan kuulostivat eksoottisilta. Harmi ettei aika riittänyt kalareissulle!



Mökkiranta

Tosiaan ei Kajaanissa keritty enempää pyöriä, mutta jos aikaa on, niin vieras kannattaa viedä kahville Pekka Heikkiseen. Kesäaikaan olisi myös hauska näyttää Naapurinvaaran maisemat ja käydä tanssimassa lavatansseissa Napiksella. Nykyään kesäisin järjestetään myös festareita Kajaanissa; kaupunkifestivaalit ja Kainuun musiikkijuhlat.Ok, tähän väliin on sitten myös pakko mainita, että Oulussa järjestetään Qstock.

Historiasta kiinnostuneet voivat vierailla Paltaniemen kuvakirkolla, joka on rakennettu 1700-luvulla. Kajaanissa on muutenkin asunut merkittäviä suomalaisia, kuten Eino Leino, Elias Lönnrot ja Urho Kekkonen, joille on omat muistomerkkinsä. Nykyään muuten Kainuun museoon on ilmainen sisäänpääsy!

Kajaanin yöelämästä voi lyhkäsesti sanoa, että kaikki löytyy keskustasta. Luotikujalla, joka löytyy Kauppakadun varrelta, on paljon pubeja ja tanssipaikat kutola ja onnela ovat kivenheiton päässä. Lehtikankaalle on myös avattu uusi pystäri, jota en ole vielä itse päässyt kokeilemaan.

Mutta tässä oli Kajaani näin pikaisesti. Olin kerinnyt aiemmin luonnostella jo Oulun, mutta tähän hätään en jaksanut alkaa Kajaani-infoa sen nätimmäksi kirjoittamaan ;)

***
Kajaanin lähistöltä kyllä löytyy vaikka ja mitä Kainuun alueella, mutta ehkä kirjoittelen joistain "elämysmatkoista" kunhan pääsen kotimaisemiin täältä Saksan maalta. Mainittakoot kuitenkin hauskana faktana ihmisille, jotka miettivät mitä Kainuussa on, että Hyrynsalmella järjestetään aina suojalkapallon MM-kisat!

Kesää odotellen, Memmu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti