Sivut

torstai 19. helmikuuta 2015

Vihdoin se kaupunkiesittely!

Jena - meine neue Heimatort

Jena on n. 100 000 asukkaan kaupunki, joista 26 000 on opiskelijoita, eli neljännes! Se sijaitsee Thüringenin osavaltiossa aika keskellä maata (vertaa Kainuu) ja sen pääkaupunki on Erfurt. Alue kuuluu entisen Itä-Saksan alueeseen. Jenaa ympäröivät kukkulat ja kaupungin läpi virtaa Saale-joki. Eli olen siis jokilaaksossa. Syksyisin ja talvisin on hauskaa aamulla aina huomata, kun joesta nousee kunnon sumu lämpötilaeron takia. Pahimmillaan tuo usva peittää koko kaupungin. Joesta puheenollen, olen kuullut ettei Saalessa saa (Jenassa) ainakaan virallisesti uida, eikä täällä ole uimarantoja sen varrella.

Jenassa on tällä hetkellä asuntopula,  mikä näkyy itäsaksalaiseen tyyliin isoina betonibunkkereina. Jos jollekin on tuttu Tampereen "Kiinanmuuri", niin juuri sellaisia korkeita ja hirveän leveitä kerrostaloja löytyy, varsinkin Lobedasta. Kyseenomaisesta kaupunginosasta tulee Ouluun verrattaessa mieleen Toppila-Rajakylä-akseli. Tietenkin varakkaammissa kaupunginosissa näkyy myös omakotitaloja ja sellaisia saksalaistaloja mihin ainakin minun mielikuvat ovat tottuneet. Kuitenkin Jenaa pommitettiin aika rankasti toisen maailmansodan aikana ja täällä ei sen takia ole kovin paljoa vanhoja rakennuksia.

Työkaveri kertoi, että Jena on Saksan kolmen lämpimimmän kaupungin joukossa. Tämä siis meinaa sitä, että täällä on harvemmin valkoinen joulu. Toisaalta käyhän se järkeen, kun kerta ollaan jokilaaksossa ja ympärillä on kukkulat suojaamassa kaupunkia. Joulu ei ollut valkoinen, mutta nyt ollaan pitkään tammikuu-helmikuu linjalla oltu nollan tuntumassa ja aina välistä on lunta satanutkin (ja sulanut). Samaan aikaan olen kuullut kuinka Suomessa oli -20 pakkaset joulun alla. *huokaus* Noh, ehkä on parempi etten ollut palelluttamassa varpaitani, vaikka hankia kaipaankin.

Vuonna 2008 Jena oli Science city - eikä suotta, täällä on yliopistoa vaikka millä. Ja on ollut jo päälle 450 vuotta. Täällä on myös Thüringenin suurin ammattikorkeakoulu. Eikä tuo Science city ole ainut kunnianimitys Jenalle. Tänä vuonna vietetään kansainvälistä valon vuotta ja Jena on Valon kaupunki 2015. Tästä kirjoitin hieman enemmän toiseen blogiin: http://biople.blogspot.de/2015/02/vieraskyna-lichtstadt-jena-2015.html, jonka johdosta itseasiassa löysin inspiraatiota kirjoittaa omaankin blogiini Jenasta. :)

***

Historiaa (vapaasti käännettynä ja lyhennettynä Jenan nettisivuilta)

Jena on perustettu arviolta vuonna 1236. Ainakin tältä ajalta on löydetty dokumentti jossa ensimmäisen kerran mainitaan kaupunkilaiset. Tätä dokumenttia nyt siis pidetään ensimmäisenä todisteena, että Jenasta on puhuttu kaupunkina ja tähän on perustunut kaupungin vuosijuhlat vuosina 1936 ja 1986.

Pikakelaus:
Jena on ollut protestanttien reformaation keskipisteenä 1500-luvun alkupuolella ja Martti Lutherkin on käynyt täällä. Samalla vuosisadalla, vuonna 1558, perustettiin Jenan yliopisto. 1600-luvulla ruotsalaiset kävivät vähän muiluttamassa Jenaa Kolmikymmenvuotisen sodan merkeissä. (Tässä muuten hyvin oppii Keski-Euroopan historiaa, jos on jo päässyt unohtumaan.) 1600-luvun lopulla Jena oli itsenäinen Saksi-Jenan herttuakunta ja näillä oli oma sanomalehti. 1700-luvun lopulla täällä on asunut paljon kuuluisia ihmisiä kuten Goethe ja Schiller, jonka mukaan yliopistokin on nimetty Friedrich Schiller Universitätiksi. 1800-luvun alussa Jena oli taas taistelukenttänä, kun tässä kertaa ranskalaiset möykyttivät kaupunkia ja kukistivat Preussin.Yksi heistä oli the Napoleon. 1800-luvun lopulla kuuluisat tiedemiehet Carl Zeiss, Ernst Abbe ja Otto Schott löysivät toisensa Jenassa. Näin tieteellisessä mielessä.

1921 Thüringenin osavaltio muodostettiin. 1930 ja 1940-luvuilla toinen maailmansota oli läsnä Jenassa ja kaupunkia pommitettiin rankasti. 1965-75 rakennettiin sitten paljon taloja uuteen kaupunginosaan ja muutenkin kaupungin keskustaa uudistettiin (vanhaa kaupunkia tuhottiin), ja itseasiassa tänne taidettiin ihan kasikytluvulle asti rakentaa paljon uusia asuntoja. 1989/1990 Saksat yhdistyivät ja sen jälkeen järjestettiin uudet vaalit myös Jenan kaupunginhallituksesta.

***

Ennen joulua, kun oltiin meidän työporukan kanssa kaupunkikierroksella, niin tällainen fakta nousi esille: Anton Wilhem, ensimmäinen afrikkalainen, joka (tiedettävästi) kävi (eurooppalaista) yliopistoa, opiskeli Jenassa!


Fun facts. Sattumia Jenassa.

*Se mitä ihmiset täällä ihmettelevät on minun roikkuva heijastin. Monet pysäyttävät minut ja sanovat, että Hei sulla roikkuu jotain takista. I know, tiedetään. Ilmeisesti ihmiset eivät käytä täällä heijastimia,  elleivät ole peruskoulussa tai nuorempia. Ihmettelen tätä suuresti, sillä joka kadunkulmassa ei ole edes suojatietä ja vieläkin kello kuudelta on jo pimeää.

*Sadesäällä illalla Jenaa ympäröivät kukkulat näyttävät Muumien sumuisilta vuorilta.  Eikä asiaa helpota se, jos vastaan sattuu tulemaan lapsi pukeutuneena muumi-Möröksi (eli sadeviitta päällä)!

*Tuli muuten mieleen,  että miten se elämä kujeilee: lukiossa minua ei yhtään kiinnostanut saksankieli tai kemia, mutta kuitenkin nyt huomaan olevani Saksassa tekemässä biokemian opinnäytetyötä. Hih! Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa mieltään :)


T: jenalainen Memmu

Jenan kotisivut:
http://www.jena.de/

Loppukevennykseksi (koska viime päivitys oli ilman kuvia) Labra-Memmu:




Kuvan otti Eila



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti