Sivut

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Bratislava




15 euroa ees taas junalla!

Lauantaina oli tiedossa Bratislavan päiväreissu. Wienistä kestää yksi tunti suuntaansa junalla Bratislavaan ja tuommoisella hienolla lipulla jonka-nimeä-en-nyt-muista sai edes takaisin matkan ja ensimmäisen matkustuspäivän julkisen liikenteen lipun vain 15 e. Tämä lippu on voimassa 4 päivää, joten halutessaan voi olla Bratissa yötäkin ja lippuja saa normaaleista automaateista Wienin Hauptbahnhoffilta (eli päärautatieasemalta), joka löytyy U1 metroasemalta Südtirolerplatz. Junia kulkee suuntaansa aina tunnin välein jostain aamukuudesta-seitsemästä ilta yhteentoista asti (muistaakseni). Elikkäs todella kätevästi pystyy tekemään päiväreissun Slovakian pääkaupunkiin, jos haluaa!

Me järjestettiin kaveriporukalla tämmöinen pieni matka ja yhteensä meitä oli 7; minä, Niko (Italia), Kerttu (Eesti), Kertun kaveri Anna, Iivana (Ukraina), Jesperi (Slovenia) ja Risto (Tanska). Eli aika monikansallisesti oltiin liikenteessä. Juna lähti siinä 10:21 ja takaisin samalla asemalla oltiin joskus 22 aikaan. Perillä Bratislavassa otettiin bussi nro 93 keskustaan ja joku oli katsonut netistä, että toisen pysäkin kohdalla hypätään pois. No, se bussi oli erittäin täyteen tungettu ja nämä muut sitten sivistivät minuakin toteamalla, että tämä on niin itäeurooppalaista meininkiä olla kuin sillit purkissa. Nice!

Seikkailu alkoi ruokapaikan etsimisellä, sillä kello lähenteli jo kahtatoista. Joten otettiin katse kohti linnaa (mäen päällä) ja lähdettiin suunnistamaan kohti kaupungin keskustaa *vaikkei kukaan tiennyt, että missä se oli*. Jotenkin onnistuttiin löytämään heti vanha kaupunki ja ruokapaikka. Pojat oli mielissään, kun olut oli jopa halvempaa kuin Wienissä eli super-halpaa verrattuna Suomeen. Kuitenkin palvelu nyt oli mitä oli (kyseessä ei ollut perinteinen slovekialainen paikka) ja me saatiin oottaa ruokaa aika pitkään... Joten, kun me lopulta päästiin lähtemään, niin oli jo vähän kiire ilmaiselle vanhan kaupungin kaupunkikierrokselle, joka alkoi kahdelta päätorilla. Kuitenkin ennen kierrosta käytiin sisällä aukion Palatsissa, josta en nyt osaa enempää sanoa. Siellä oli 300 vuotta vanha tuoli, johon Iivana oli istumassa, kun hänet hätistettiin pois! Haha.

Kierroksen alussa opas kertoi vähän Slovakian ja Tsekkoslovakian historiasta ja se oli ihan mielenkiintoista, mutta perus faktojen jälkeen mua alkoi vähän kyllästyttää, koska ruoka painoi mahassa. Sen verran jaksoin kuitenkin kuunnella, että Bratislavan nimi oli aiemmin joku ihan muu ja Bratislava on ollut vasta 20 vuotta Slovakian pääkaupunki. Eli Bratti on nuorempi kuin minä! Huomasin, että Niko ja Iivana olivat kanssa aika väsyneitä, joten me jätettiin ne neljä muuta kiertämään se 1,5 tunnin kierros ja sovittiin tapaamispaikka siihen keskusaukiolle. Me sitten poikien kanssa käveltiin tällä välin vanhaa keskustaa pitkin Tonavalle istuskelemaan ja lepäämään.

Jotenkin mulla oli väsymys päällä koko päivän, niin sitten kun oltiin kävelty keskustassa ja noustu ylös linnalle, niin päätin olla menemättä sisälle ja ottaa aurinkoa Nikon kanssa (hän on käynyt aiemminkin Brateissa niin jätti menemättä sinne linnaan) sen tunteroisen mikä muilla meni siellä linnassa. Sitten me tavattiin Karo ja hänen sisko+poikakaveri -yhdistelmä ja käytiin vielä porukalla syömässä ennenkuin otettiin juna takaisin Wieniin. Elikkäs aika kiva ja rento reissu. Bratislava on aika pieni kaupunki, joten käytännössä kävellen pääsee kaikkialle ja yhdessä päivässä ehtii nähdä kaiken. En ehkä suosittelisi lähtemään vain Bratislavaan viikonlopuksi Suomesta, mutta jos sattuu näillä leveysasteilla pyörimään, niin 15 e ei ole paha hinta matkoihin, koska kuitenkin se on ihan nätti kaupunki. Jos vielä ottaa omat eväät (muttei juomia) mukaan niin tulee aika halpa reissu. JA palvelualan ihmiset osaa sekä englantia että saksaa.  Saa nähdä tuleeko minulla enää toista kertaa käytyä tuolla, mutta olisi kyllä ihan mielenkiintoista nähdä miten Bratislava kasvaa 20 vuodessa, kun se täyttää 40 v.

Mutta joo, kuvvie kansalle (on vaan huonoja, kun melkeen kaikissa on ihmisiä eli en laita tänne)!

Vanhaa kaupunkia


Aukion palatsin sisäpiha ja laulajat.

Whatcha doing? Kaupunkikierroksen alkua.

Päätoria

McDonalds. Ja teatteri.



UFO ja Tonava

Bratislava


Linna.


Linna kauempaa.

Tämmöstä.
Reissu-Meme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti